2011. november 16., szerda

Rigó Jancsi

A recept elkészítéséhez, nem árt némi süteményes gyakorlat és néhány trükk. Javaslom, hogy ne akkor álljunk neki elsőnek elkészíteni, amikor mindenképpen szépnek és finomnak kell lennie.Szükséges egy pár próba torta annak ,aki még sosem vagy nagyon kevés alkalommal sütött süteményt.

Piskóta:
- 12 dkg liszt
- 5 db tojás
- 12 dkg kristálycukor
- 3 dkg kakaópor
- csipet só
Krém:
- 5 dl tejszínhab
-15 dkg étcsoki
- 2 csomag habfixáló
- 4 teáskanál porcukor
Csokoládébevonat:
- 5dkg étcsoki
- 50 gramm margarin

Első és legfontosabb dolog, hogy a tejszínhabot egy nappal korábban hűtőbe rakjuk, ha nem tesszük nagy eséllyel nem lesz jó a hab.
A tojássárgáját a kristály cukorral felverjük, addig amíg majdnem fehér a színe. A kakaóport összekeverjük a liszttel és beleszitáljuk a tojássárgájába, alaposan elkeverjük.A fehérjét kemény habbá verjük ( amikor a tálat felemeljük, akár a fejünkre is fordíthatjuk, a hab benne marad, amíg egy picit is folyik verjük még).A habból kivesszük a negyedét és óvatosan a lisztes keverékbe forgatjuk. A művelet lényege, hogy a hab úgymond nem törjön össze. Amit tanácsolni tudok az az ,hogy mindenképpen keverő lapáttal keverjük, a tál aljáról indulva ráfordítjuk a tésztát a massza tetejére. Tehát alulról felfelé, nagy mozdulatokkal, és szépen nyugodtan nem kapkodva. Amikor fellazítottuk a tésztát, mehet bele a többi fehérje hab. Ha jól csináltuk nagyon könnyű és hatalmas habot kapunk. Kiválasztunk egy közepes méretű sütőformát aminek az oldalát kapoccsal lehet leszedni, az aljára sütőpapírt teszünk. A sütőt 180°-osra előmelegítjük, majd a tésztát beletesszük. Kb 15-20 perc kell,  de amikor már úgy érezzük jó, villával szúrjunk a közepébe, ha a villát kihúzva megtapogatjuk és nem ragad akkor kész a tészta. Mindenképpen hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt bármit is teszünk. A kihűlt piskótát, vagy torta késsel vagy egy hosszú vékony pengéjű késsel kettévágjuk.A csokoládé bevonathoz a hozzávalókat egy tálba tesszük , egy lábasba kevés vizet öntünk és rátesszük a tálat. Ugyebár érdemes akkora tálat és lábast választani, hogy a tál belelógjon de ne essen bele a lábasba. A tűzhelyre rakjuk a lábast, és felolvasztjuk a csokoládét, érdemes kis lángon inkább lassan olvadjon. Alaposan elkeverjük a margarint és a csokoládét, majd amikor kész az egyik piskótalap tetejére kenjük egyenletesen. Félrerakjuk és hagyjuk ,hogy megkössön a csoki.A krémhez a csokit szintén gőz fölött felolvasztjuk, szintén lassan csak margarint nem teszünk bele. Amikor kész a tejszín felét alaposan elkeverjük a csokival.Ere azért van szükség, hogy a csoki alaposan lehűljön és a tejszín tényleg hideg legyen. Amikor már egységes homogén akkor beleöntjük egy nagy tálba a többi tejszínnel és elkezdjük felverni. 3-4 perc után beleönthetjük a habfixálót, és kemény habbá verjük. Amikor kész megöltük vele a piskótát, és a tetejét rárakjuk. Érdemes hagyni egy kis krémet a torta díszítésére, pl az oldalát bekenni vele és/vagy a tetejére kis habpamacsokat nyomni. Amikor ezzel készen vagyunk nincs más hátra csak egy picit a hűtőbe rakni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése