2011. október 27., csütörtök

Borsos,borsós,gombás tokány

A recept nehézségét, a kezdőknek talán a végén a sűrítés adja. Viszont ,ha nem kapkodunk, és minden főzés első és legfontosabb hozzávalója a nyugalom, akkor egész finom ebédet kaphatunk.

- 0,5 kg sertéscomb
- mirelit borsó
- 5 közepes fej csiperke gomba
- 3 evőkanál liszt
- kevés olaj
- só
- bors
- vegeta/húsleves vagy zöldségleves kocka

A sertéscombot felkockázzuk, de csíkokra is vághatjuk. A hagymát kis kockákra vágjuk, kis olajon megdinszteljük majd hozzáadjuk a húst. Fehéredésig sütjük a húst majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megborsozzuk, de nem sózzuk , mert a comb cseles és elég könnyen megkeményedik a sótól. Megfőzzük fedő alatt kis lángon annyira ,hogy még épphogy rágós. Fontos,hogy a hús miatt keletkezhet hab, ezt el kell távolítani kis kanállal,és csak akkor szabad már kevergetni, ha teljesen tiszta a teteje.Ekkor belerakjuk a zöldborsót. Amikor már majdnem kész, sózzuk és ételízesítővel ízesítjük (vagy leveskockával). Felszeleteljük a csiperkét és csak a főzés legvégén adjuk hozzá, mert a gomba hamar megfő. Már csak a sűrítés van hátra, kis mennyiségekben hozzáadagoljuk a lisztet. Fontos,hogy folyamatosan keverjük, illetve elkeverjük a lisztes ételt, mert a liszt csomósodik. Ha úgy látjuk nem eléggé sűrű, adjunk még hozzá lisztet, de folyamatosan kóstoljuk,mert ekkor még a liszt miatt szükséges lehet a plusz fűszerezés.
Mi hasábburgonyával szeretjük, de lehet enni tésztával,krumplipürével vagy rizzsel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése