2011. október 30., vasárnap

Krumplifőzelék

Egyik alaprecept, szerintem ezt az ételt minden háziasszonynak illendő tudnia. Mivel nagyon kevés előkészület és még kevesebb főzés kell, ezért a gyors ebédekhez sorolhatnánk. A leírt recept bőséges 4 emberes adag.


- 5-6 db közepes burgonya (javaslom a rózsát, mert jól főzhető)
-3-4 levél babér
-só
-bors
-vegeta
-cukor
-1 nagy tejföl
-liszt

A krumplit megpucoljuk és kb 0,5 cm vastag karikára vágjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje majd beledobjuk a babárlevelet és megsózzuk. Főzzük addig ,hogy villával elvágható legyen, de még ici-picit kemény állagú, tehát haraphatóra. Ekkor kell a főzeléket besűríteni, én javaslom,hogy szedjük ki a krumplikat a vízből és úgy sűrítsünk, hogy ne törjük össze a karikákat. A tejfölt összekeverjük kb 3-4-5 evőkanál  liszttel ,itt ízlés kérdése ki mennyire sűrűn szereti. Javaslom kezdjük a kisebb adaggal, mert utána még lehet plusz lisztet belerakni, de hígítani rosszabb. Miután csomómentesre kevertük a lisztet a tejföllel, egy merőkanálnyi vizet tegyünk rá a krumplis vízből, majd ismét alapos keverés és mehet bele a meleg vízbe. Habverővel lehet a legjobb eredményt elérni, hogy ne ússzanak kis golyócskák a főzelékben. Ekkor még lehet plusz lisztet tenni a folyadékba, ha úgy véljük túl híg, de ha a lábast kis lángra rakjuk és sűrű keverés mellett főzzük pár percig elkezd besűrűsödni. Ezt még érdemes kipróbálni. Borsozzuk, vegetát rakunk bele és egy teáskanálnyi cukrot. Fontos ekkor jön a lé kóstolása, ilyenkor még sózhatjuk és tehetünk bele még tejfölt, vagy bármit ami hiányzik. Amennyiben elégedettek vagyunk az ízzel, mehet bele a krumpli...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése