2011. október 31., hétfő

Pizza

Tutti kipróbált recept, anyukámtól. El lehet készíteni kenyérsütőgép kelt tészta programjával, és akkor nem múlhat még az élesztő megkelésén sem.

- 60 dkg liszt
- 2 dkg élesztő (kenyérsütő esetén egy csomag száraz élesztő)
-3.4 dcl langyos tej( fontos annyira legyen langyos, hogy ha belemártjuk az ujjunkat, mi még épphogy hidegnek érezzük)
-1 kávéskanál cukor és só
- 1 evőkanál étolaj

Amennyiben nem géppel készítjük: A tejet megfelelően langyosítjuk belerakjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk szobahőmérsékleten megkelni , majd óvatosan a liszthez keverjük. A keverékbe belerakjuk a sót és az olajat, majd jön a gyúrás. A nagymamám csak annyi tanácsot adott nekem régen, addig kell gyúrni amíg a tál úgy néz ki mintha nem csináltál volna benne semmit. Egyszóval a tál széléről szépen leválik, és nem morzsolódik vagy maszatol. Ekkor hagyjuk a tésztát kelni, mivel jó magasra megkel ezért magas falú edényben, vagy erre a célra kitalált kelesztő edényben érdemes pihentetni. A tálat egy konyharuhával kell letakarni, és meleg de nem forró helyre rakni, ha süt a nap akkor érdemes oda, vagy akár vihetjük a lakás legmelegebb szobájába. Amikor megkelt a tészta, elfelezzük és akkorára nyújtjuk mint a tepsink. Fontos, hogy a tepsi mérete változó , és az is ki milyen vastagra szereti a tésztát. Én 3mm vastagra nyújtom és így jó vékony tésztát kapok. A tepsit olajozom, és lisztezem majd belefektetem a tésztát, a felesleget levágom és mehet a feltét. 200 fokon addig sütöm míg a tészta oldala kissé meg nem pirul.

Géppel: A hozzávalókat belerakjuk és beállítjuk a  kelt tészta programot. Miután megkelt a többi lépés ugyanaz mint a gép nélküli leírásnál. Mondtam,hogy ez így könnyebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése